De nya kraven på hållbarhetsrapportering kräver att revisorn fördjupar sig i sakfrågor som klimat, sociala aspekter och bolagsstyrning. Här spelar revisorn en nyckelroll som oberoende granskare – och kan bidra till mer jämförbar och tillförlitlig data. Det är ett viktigt steg i att säkerställa att både finansiell och icke-finansiell information blir rättvisande.
– Egentligen tycker jag att vi i grund och botten har ett samhällsansvar – och det är en viktig funktion vi fyller när vi säkerställer att både den finansiella och icke-finansiella informationen är korrekt.
"Jag är kanske lite nördig och tycker att det är intressant att grotta ner mig i saker – men jag behöver samtidigt förstå helheten.”
Anita
Auktoriserad revisor
För Anita, som alltid har haft ett starkt samhällsintresse men inget tydligt drömyrke, har hållbarhetsfrågorna blivit ett område där hon både kan fördjupa sig och bidra.
– Jag är kanske lite nördig och tycker att det är intressant att grotta ner mig i saker – men jag behöver samtidigt förstå helheten.
Att det nu ställs standardiserade och jämförbara krav på hållbarhetsrapportering innebär att företagen behöver redogöra för sin påverkan – men också för de beroenden och risker som deras verksamhet för med sig.
– När båda perspektiven synliggörs i siffrorna får vi en djupare förståelse för verksamheterna och de utmaningar som företagen står inför i dag.
Det är just detta Anita tycker är det mest spännande med yrket: att få vara med och stötta företag i komplexa frågor, hjälpa dem att utvecklas och samtidigt bidra till kvalitet och transparens i deras rapportering.